Ararat

9 dnevno pohodniško potovanje

Datum odhoda

poletje 2021

Cena

že od 1.399.-€

Status odhoda

odhod zagotovljen

Program

Ararat – pettisočak, najvišja gora Turčije, biblijski kraj, ki je Noeta in njegovo pisano posadko rešil pred vesoljnim potopom, vulkan, sveta gora Armencev in naš pohodniški cilj.

1. dan: Ljubljana – Istanbul – Igdir – Dugobayazit

Večerni polet proti Turčiji.

2.  dan: Dugobayazit
(zajtrk)

Zaradi ponočevanja na letalih bo dan namenjen predvsem počitku, relaksaciji in prvemu stiku z vzhodno Turčijo. Morda prvo preizkušanje baklav, kebabov in osvežujočega ajrana? Energija bo prišla prav. Zvečer pa pregled opreme, priprava na treking in srečanje z lokalnim gorskim vodnikom.

3. dan: Dugobayazit – vas Cevirme – Kamp I. 3.200m
(zajtrk, malica, večerja)

Po zajtrku sledi vožnja do vasi Cevirme, izhodišča na nadmorski višini 2.200m. Naša glavna prtljaga bo domena naših spremljevalcev, štirinožnih nosačev, mi pa se bomo z lažjim nahrbtnikom opravili do prvega cilja – Kamp I., na nadmorski višini 3.200m. In popoldan? Morda bo čas za prve korake kurdskega plesa.
(Pričakujemo približno 4 ure hoje.)

4. dan: Dan namenjen aklimatizaciji
(zajtrk, malica, večerja)

Dan bomo namenili aklimatizaciji, da svoje telo pripravimo za “najtežji in najvišji” dan. Zato se bomo odpravili do višine 4.200 m in se vrnili nazaj v Kamp I.
(Pričakujemo približno 4 do 5 ur hoje.)

5. dan: Kamp I. – Kamp II.
(zajtrk, malica, večerja)

Peti dan se bomo povzpeli do Kampa II. na višini 4.200 m. Popoldan sledi še zadnja priprava na zaključni vzpon – vrh Ararata. Noč bo kratka, mi pa želimo, da bomo za osvajalski dan kar se da spočiti, tako se bomo k počitku odpravili bolj zgodaj.
(Pričakujemo približno 4 do 5 ur hoje.)

6. dan: Kamp II. – vrh Ararata – Kamp I.
(zajtrk, malica, večerja)

Budilka se bo uglasila prej kot sicer. Po nočnem zajtrku bomo počasi zavili proti snežni odeji. Od tam naprej je pot na prvi pogled zelo lahka, vendar se bo našemu telesu zaradi višine zdela precej strma in težka. Vrh Ararata in celih 5.137 metrov nadmorske višine bomo osvojili v jutranjih urah. Po veselih objemih, širnih razgledih na Anatolijo, kukanju na iransko in armensko stran ter obveznih fotografskih seansah se bomo spustili do Kampa I.
(Pričakujemo približno 12 ur hoje.)

7. dan: Kamp I. – vas Cevirme – Dugobayazit
(zajtrk, večerja)

Po zadnjem zajtrku na gori sledi še kratek spust do že poznane vasi Cevirme. Vožnja do hotela v Dugobayazitu. Prost popoldan in čas, da se uredite in nadeneta »svečano« obleko za večerno zabavo.
(Pričakujemo približno 3 ure hoje.)

8. dan: Dugobayazit
(zajtrk)

Dan bomo namenili kulturnemu raziskovanju in razvajanju. Obiskali bomo Ishak Pasha palačo, ki je pravi arhitekturni biser in paša za oči. Podali se bomo tudi na iskanje ostankov Noetove ladje in jo z nekoliko domišljije tudi našli. Po osemdnevnem pohajanju po gorah bo telesu dobro del tudi obisk hamama in turške kopeli.
(Osmi dan je deloma namenjen t.i. rezervnemu dnevu. V primeru, da bi vremenske okoliščine preprečile dostop na vrh kulturni del ostane, vendar v krajši in popoldanski različici.)

9. dan: Dugobayazit –  Igdir – Istanbul – Ljubljana
(zajtrk)

V zgodnjih jutranjih urah odhod proti Sloveniji.

Cena potovanja

– 8 do 14 udeležencev: 1.399.-€ na osebo

Akontacija

500.-€ na osebo

Popusti

Ni predvidenih popustov.

Vstopne postaje

Ljubljana

Cena vključuje

Cena vključuje povratno letalsko vozovnico Ljubljana – Istanbul – Igdir (20kg prtljage, 8kg ročne prtljage), transferje po programu, najem konjev in spremstva za transport prtljage, 3 namestitve v butičnem hotelu v Dugobayazitu v dvoposteljni sobi na bazi nočitve z zajtrkom, tri obroke na dan v času bivanja na gori, ki jih pripravi kuhar iz spremljevalne ekipe (zajtrk, malica, večerja) izposojo opreme (šotor za dve osebi, spalna vreča, podlaga za spanje, dereze), dovolilnico za vstop na območje Ararata, vse vstopnine po programu (Ishak Pasha palača, Nacionalni park Ararat) in obisk hamama, lokalnega gorskega vodnika in lokalnega vodnika 8. dan, spremstvo slovenske vodnice ter pripravo, organizacijo in izvedbo programa.

Obvezna doplačila ob prijavi

– prijavnina: 15.-€ na prijavnico

Možna doplačila ob prijavi

– enoposteljna soba in najem šotora z opremo za eno osebo: 110.-€
– zavarovanje rizika odpovedi: 5% vrednosti aranžmaja
– zavarovanje z asistenco v tujini: po veljavnem ceniku

Obvezna doplačila na poti

Obveznih doplačil na poti, ob sestavljanju programa, ni predvidenih.

Možna doplačila na poti

Možnih doplačil na poti, ob sestavljanju programa, ni predvidenih.

Dodatne informacije

Celotno potovanje je načrtovano glede na optimalne (vremenske) pogoje in predvidevanja. Izpeljava celotnega potovanja je odvisna predvsem od vremenskih pogojev.
Tura je sicer tehnično nezahtevna, vendar je zaradi vpliva nadmorske višine primerna le za pohodnike v dobri psiho-fizični pripravljenosti.
Število mest je omejeno (min. 8 udeležencev, max. 14 udeležencev).
Za potovanje v Turčijo je potreben potni list, ki je na dan vrnitve s potovanja veljaven še vsaj 6 mesecev. Viza za Turčijo za slovenske državljane ni potrebna.
Seznam opreme boste prejeli pred odhodom.
Pred odhodom bo organizirano srečanje udeležencev potovanja.