Po visokih gorah Krete

8 dnevno pohodniško potovanje

Datum odhoda

7. september 2020

Cena

že od 1.109.-€ na osebo

Status odhoda

Zbiramo prijave

Program

Osvajanje dvatisočakov gorske verige, ki se razprostira po pretežnem delu zahodne Krete in nosi kar dve imeni – Lefka Ori (bele gore) oziroma lokalno Madares (neporaslo gorato območje), obisk najmogočnejše soteske na Kreti, hoja po gorski puščavi, sproščanje na odmaknjenih plažah, sirtaki v “gojzarjih” in še veliko zanimivega, dišečega in okusnega.

1. dan: Chania – Omalos

Po pristanku v Chaniji se bomo odpravili do očarljivega starega mestnega jedra, nad katerim bdijo Bele gore. Dopoldan bomo preživeli v raziskovanju ozkih uličic, spoznali prvo taverno na naši poti, pokukali na mestno tržnico in si pripravili zaloge hrane za pot. V popoldanskih urah se bomo odpravili do Omalosa, ki bo izhodišče za naše gorske podvige. Priprava na pohodniške dni ter zaslužen počitek.

2. dan: Omalos 1200 m – Gigilos 2080 m – Kallergi 1680 m
(zajtrk, večerja)

Najbolj prepoznaven, impresiven in priljubljen vrh Belih gora je Gigilos. Pot, ki jo bomo ubrali tudi mi, nudi veličasten pogled s ptičje perspektive na največji kanjon na otoku – Samaria. Višje se bomo vzpenjali, lepši bodo razgledi na gorsko verigo Belih gora, odpiral pa se nam bo tudi pogled na prostranost morja, ki obliva Kreto. Z vrha se bomo spustili nazaj do Omalosa in se ponovno povzpeli do gorske koče Kallergi, kjer bomo prenočili.
(Pričakujemo približno 8 ur hoje.)

3. dan: Kallergi 1680 m – Melidaou 2133 m – Kastiveli 1980 m
(zajtrk, malica, večerja)

Po zajtrku bomo nadaljevali z raziskovanjem in odkrivanjem Belih gora. Te se ponašajo z bogatim rastlinstvom in edinstveno spreminjajočo se pokrajino. Bele gore so dom več kot 50 soteskam in jamam ter več kot 50 vrhovom višjih od 2000 metrov. Mi bomo osvojili Melidaou -2133 m in dan zaključili v gorskem zavetišču v Katsiveli.
(Pričakujemo približno 7 ur hoje.)

4. dan: Katsiveli 1980 m – Pachnes 2453m – vas Anopoli 600 m – Agios Ioannis
(zajtrk, večerja)

Osvajali bomo Pachnes, najvišji vrh Belih gora. Kot najvišji postreže s čudovitimi razgledi, znamenit pa je tudi po območju imenovanem “gorska puščava”. Ob našem vzponu in spustu bomo imeli občutek sprehajanja po puščavi. S puščavskega vrha se bomo spustili bližje morju. Ob koncu dneva bodo naši spomini bogatejši za hitro spreminjanje narave in okolice – preko puščave v sotesko ter dišečim borovim gozdom na cilju.
(Pričakujemo približno 7 ur hoje.)

5. dan: Agios Ioannis 600 m – Agia Roumeli 0 m
(zajtrk)

Po mirnem jutru v odmaknjeni vasici Agios Ioannis, se bomo odpravili proti plaži. Čas bo, da morje, ki smo ga ves čas gledali z višav tudi preizkusimo. Plaža Agios Pavlos je rezervirana le za tiste, ki do nje pridejo peš ali pa se pripeljejo s čolnom. Po solni kopeli Libijskega morja, nas čaka krajša pot do vasi Agia Roumeli. Prosto popoldne za sproščanje na plaži in raziskovanje vasi, ki je prav tako dostopna le peš oziroma z ladjo. Boste imeli energije še za skok do osmanske trdnjave?
(Pričakujemo približno 4 ure hoje.)

6. dan: Agia Roumali 0 m – kanjon Samaria – Omalos 1200 m
(zajtrk)

Velika večina obiskovalcev najbolj priljubljene soteske na Kreti se odpravi od zgoraj navzdol. Mi bomo tokrat drugačni od večine in jo bomo spoznavali od spodaj navzgor. Naša prednost bo ta, da bomo najbolj zanimiv del soteske imeli skoraj zase, še preden bo truma ostalih radovednežev prišla do tega konca soteske. Pot bomo zaključili na že poznanem Omalosu. Od tam se bomo pustili zapeljati do Paleochore, manjšega turističnega naselja.
(Pričakujemo približno 7 ur hoje.)

7. dan: Paleochora
(zajtrk)

Dan lahko namenite počitku na plažah, počasnemu srebanju frapeja na trgu oziroma dogodivščinam, ki vam jih bo popotniška duša narekovala. Tisti, ki boste še vedno v pohodniškem in raziskovalnem duhu, se lahko v lastni režiji odpravite po kanjonu Anidri.

8. Paleochora – Chania – Dunaj – Slovenija
(zajtrk)

Odhod proti domu s polnim nahrbtnikom spominov in zmečkanih cunj.

Cena potovanja

– 8 do 14 udeležencev: 1.109.-€ na osebo

Akontacija

400.-€ na osebo

Popusti

Ni predvidenih popustov.

Vstopne postaje

Ljubljana

Cena vključuje

Cena vključuje povraten transfer Ljubljana – Dunaj – Ljubljana, povratno letalsko vozovnico na relaciji Dunaj – Chania – Dunaj (20kg prtljage, 10 kg ročne prtljage, namestitev v dvoposteljnih sobah v hotelih 2* in 3*, 2 nočitvi v gorski koči in gorskem zavetišču na skupnih ležiščih, 4 zajtrke, 3 polpenzione, 1 malica na poti, vse transferje po programu, gorskega lokalnega vodnika, slovensko planinsko vodnico, vse vstopnine po programu ter pripravo, organizacijo in izvedbo programa.

Obvezna doplačila ob prijavi

– prijavnina: 15.-€

Možna doplačila ob prijavi

– enoposteljna soba, kjer je mogoče: 120.-€
– zavarovanje rizika odpovedi: 5% vrednosti aranžmaja
– zavarovanje z asistenco v tujini: po veljavnem ceniku

Obvezna doplačila na poti

Obveznih doplačil na poti, ob sestavljanju programa, ni predvidenih.

Možna doplačila na poti

Možnih doplačil na poti, ob sestavljanju programa, ni predvidenih.

Dodatne informacije

Celotno potovanje je načrtovano glede na optimalne (vremenske) pogoje in predvidevanja. Izpeljava celotnega potovanja je odvisna predvsem od vremenskih pogojev.
Tura je sicer tehnično nezahtevna, vendar je zaradi vpliva nadmorske višine primerna le za pohodnike v dobri psiho-fizični pripravljenosti.
Število mest je omejeno (min. 8 udeležencev, max. 14 udeležencev).
Težavnost: Zahtevna. Pot je namenjena pohodnikom v dobri fizični pripravljenosti in z nekaj izkušnjami v visokogorju. Pot tehnično sicer ni zelo zahtevna, ni prepadna, zahteva pa dovolj fizične kondicije za vsaj 8 ur hoje na dan.